Barkácsáruházas kínai ajtó

Nagyon sok tévhit van a köztudatban a biztonsági ajtókat illetően, köszönhetően az elterjedt kulcsszavaknak és annak, hogy szinte minden bejárati ajtót már „biztonsági ajtónak“ titulálnak. Pedig az igazság nem is állhatna távolabb ezektől a közhelyektől. Ezt pedig nevezhetjük akár jó marketing fogásnak, de népetetésnek is.

Mi szakmabeliek már csak nevetünk a „12 ponton záródó ajtó“ hirdetéseken, amikor éppen nem bosszankodunk rajtuk. Mert a jónép mindent bevesz. Mindent elhisz. Elhiszi, hogy ami olcsó, az szuperbiztonságos is, hiszen „12 ponton záródik“. Sőt, sokan már úgy is telefonálnak nekünk, hogy „Van nekem egy 12 ponton záródó bejárati ajtóm“. Néha annyira szeretném megkérdezni, hogy melyik az a 12 pont, ahol záródik, mert én éppen meg tudnám nevezni őket, de egészen biztos vagyok benne, hogy az ügyfelek 99 százaléka már nem. Csak szajkózza, amit eladtak neki, mintha önmaga előtt igazolná a döntését, és el kéne hitetnie saját magával az önmaga számára is kérdőjeles igazságot, mely szerint: „Tényleg lehet olcsón igazi biztonságot venni?“. A válaszunk egyszerű és tömör: nem.

Miért nem? Mert az erős fémek alapanyag ára, amilyen pl. az acél, az nem olcsó. És mellesleg a súlya sem kevés. Ami olcsó, az a műanyag, illetve a valamilyen könnyű fémből készült, cseklő, nyeklő lemez, de ezeknek köze nincs a biztonsághoz. Illetve egy kérdés, visszakanyarodva a záródási pontokhoz. Tegyük fel, hogy van egy hasábnyelv, amely belemegy a falba, azaz egy ponton záródik. Ha én ezt a nyelvet kettévágom, és kettő lesz belőle, akkor két ponton fog záródni? Na ugye, hogy nem? Ugyanúgy egyirányba fog záródni, előrefele. Ez egy pont.

Persze itt bele lehet magyarázni, hogy ez kettő, mert, ha félbevágom, akkor van az egyik része, és van a másik része, de a biztonság szempontjából ez bizony egy pont. Tehát, ha egymás alatt pár mm-re van négy darab tüske, mint a kínai ajtónál, az négy pont? Hát, akik szeretik a belemagyarázást, annak lehet négy pont, de ugye látják, hogy kezd sántítani a történet? Tehát így jön ki nagyjából a tizenvalahány pont, ami szuper biztonságos, de csak addig, amíg elveszik a hiszékeny Tamás vásárlók pénzét.

Mi a biztonság? Az acél, mint alapanyag jó kiinduló pont lehet. Egy acélkeret, acéltok, acél rács, az már lehet biztonságos, de csakis a megfelelő zárszerkezettel. Mert hiába az acél, ha a szerkezet gyenge, a tüskéi, rúdjai üregesek, könnyű fémből készülnek, melyek a feszítés hatására úgy pattannak ki az erős acélból, mint a pingpong labda. Ám amennyiben maga a záró rudazatok is acélból vannak, ez már nem olyan egyszerű. Sőt, ha három irányba záródnak, azaz fent is záródik egy acélrúd, lent is záródik egy acélrúd, és előre is záródik négy darab, különálló acélrúd, akkor ez már nagyon is biztonságosnak mondható. Pedig nincs is meg a 12 pont....

Hát, kérem szépen, ezeket kell nézni egy biztonsági ajtónál. Nem a záródási pontokat, hanem hogy milyen anyag záródik, mibe, és hol. Ha ezek rendben vannak, akkor az ajtó is rendben van, és beszélhetünk biztonsági ajtóról. Amennyiben ezek közül bármi is műanyag vagy könnyű fém, akkor ne tévessze meg Önöket a rengeteg záródási pont, mert azok nem érnek semmit!