HiSec kínai ajtókilincs, pajzs, zár

A kínai biztonsági pajzsok ismertetőjele az ovális forma, műanyag alátéttel párosítva, a kívülről kéken világító kilincs, valamint a belső pajzson (az ajtó belső oldalán a zárbetét alatt) lévő pánikfunkciós/ráfordító tekerő-gomb.

Ezek a kínai, úgynevezett törésvédő pajzsok, léteznek gomb - kilincs, illetve kilincs - kilincs szerelvény változatban is. A gomb - kilincs esetében fennáll a kizáródás veszélye, ezért ha kijövünk a lakásból, mindig legyen nálunk a lakáskulcs!

A régebbi fajta Hisec ajtókilincsek még függőleges csíkos díszítésűek voltak, kicsit más volt a formájuk is. Ezeket felváltották az újabb fajta, szintén Kínában készülő rozsdamentes felületű, ún. pöttyös verziójú kilincsek. Ezek a régiek helyére felszerelhetők. Kilincs-letörés esetén vállaljuk ezeknek a felszerelését zárszerviz szolgáltatás keretein belül. A kínai pajzs cseréje, szerelése zárszerelői tudást igényel. Ne bajlódjon vele házilag, hívjon minket ügyfélszolgálati számainkon munkanapokon 8-20 óráig!

A kínai biztonsági pajzsok fajtái

Kétfajta kínai pajzs létezik a magyar piacon. Van az erősített, illetve a gyengébb változat. A kettő között az a különbség, hogy a gyengébb lemezváltozatnál a gyártó cég „kispórolta” a címkét megerősítő lemezvázat, ami pedig nagyon fontos szerepet játszik az ajtó biztonsága szempontjából.

Itt is érdemes figyelni és mérlegelni, hogy nem az olcsó-e a drágább! Ugyanis nem mindegy, hogy egy olcsó, silány minőségű pajzsot vásárolnak, szereltetnek, amely ugyanúgy letörik, mint az előző, vagy pedig a már erősített változatot, amely nem törik le. Mi zárszerviz cégként garanciát is vállalunk az erősített változatú kilincsre! A gyenge változatú pajzsot, kilincset mi nem szereljük és nem is forgalmazzuk, mert a minősége számunkra nem elfogadható.

A Hisec ajtón lévő kilincsek nemcsak a silány, olcsó nyersanyag miatt törnek le hamar, hanem a rosszul beépített, beállított ajtó miatt, amely szorulást, akadást okoz. Így a kilincs a tehervivő eszköz (nyomaték, erőkar), ezt kell rángatni, húzni, emelni, így nem csoda, hogy a kézben marad. A megmaradt csonkkal pedig nem nyitható a kínai ajtó. Hangsúlyozzuk, nem elég csak a kilincset lecserélni ezekben az esetekben, hanem, ha már kint van a zárszerelő, szükséges az ajtó beigazítása, lyukturbózása, és egyéb olyan beállítások is, melyek szerszámozottság és szaktudás hiányában házilag nem végezhetők el.

A kínai pajzsok szerepe, feladata az ajtón

A kínai pajzs, vagy kilincs-címke, vagy shield, ki minek nevezi, egyrészt a fő funkcióját teljesíti, azaz az ajtó kinyitását, becsukását. Másodsorban a zárbetét biztonságát adja meg, harmadsorban pedig díszítő szerepe van, az esztétikát képviseli.

Röviden ennyi lenne, de mondhatnánk azt is, hogy ugyanolyan igénybevételnek van kitéve, mint az ajtón lévő zsanér, az ajtóban lévő zárszerkezet és a zárszerkezetben lévő zárbetét, kulccsal együtt. Minden egyes nyitás és zárás alkalmával a felsoroltak használatban vannak, terhelve vannak. Gondoljunk bele, hányszor fogjuk meg a kilincset a lakás elhagyásakor, vagy éppen hazaérkezéskor. Nem győzzük hangsúlyozni, miért is jó, ha minőségi kínai ajtókilincset teszünk fel, nem pedig az egyszerű lemezváltozatot.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

A kínai pajzsok formája, kinézete

A pajzsok formáját tekintve, vannak kerekített és négysarkos változatok. Mindkét esetben egy fekete, műanyag alátét tartozik hozzájuk, amelynek két szerepe van. Az egyik, hogy az éles címke lemeze ne karcolja össze az ajtó borítását. A másik pedig jobb tapadást biztosít, ezáltal, a nem szorosan meghúzott rögzítő csavarok hatására sem csúszkál jobbra-balra a kilincsgarnitúra. A régi, függőlegesen fekete-ezüst csíkozott pajzsot már nem lehet kapni, helyette a szálcsiszolt, lakkozott felületű, pöttyözött változat van a piacon.

Azért is érdemes az újabb típusú, már erősített változatú pajzsot választani, mert erősebb a kilincsrugója, masszívabb az egész szerkezet, és a kilincs nem törik le. Cégünk ezeknek a pajzsoknak a cseréjét, igény esetén a zárbetétcserét, a zárszerkezet cserét, szakszerűen és garanciával elvégzi Önnek.

Ha szerencsénk van, akkor olyan ajtót vásároltunk, aminek a külső pajzsában egy erősített öntvényházat helyeztek el, ezzel is megnehezítve a pajzs lefeszítését. Sajnos elég sok olyan ajtó van, aminek a pajzsanyaga csak egy 0,8 mm-es lemezből készült, amely egy csavarhúzóval könnyedén lefeszíthető, miáltal az ajtó zártöréssel, egyszerűen kinyitható.

A régi, fent említett kínai pajzs eltér a mostanság forgalomban lévőtől. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy kicsit igazítani kell a rögzítési pontokon a felszereléskor, de ugyanúgy eltakarja a szerelő lyukakat az ajtón, mint ami gyárilag volt felszerelve. A Hisec ajtó új pajzsainak felszerelését csakis olyan budapesti zárszervizes céggel végeztesse el, aki erre fel van készülve, tart ilyet a szervizautóban, és megkíméli Önt a fölösleges körök futásától, és az extra költségektől!

A felső körpajzs (rozetta), zárvédő takaró

A két zárral ellátott kínai ajtók esetében, pl. HiSec ajtók, egy másik pajzs is található az ajtón. Ez egy kerek alakú kivitel, mind kívül, mind belül. Az átmérője 5-6 cm. Kívül és belül szintén van benne egy forgógyűrű. A külső pajzsot a belső pajzs tartja két darab átmenő csavar segítségével. Mindkét pajzs alatt egy-egy gumi vagy műanyag alátét található, ami a karcolás, illetve a csúszás ellen nyújt védelmet, mind a pajzsnak, mind az ajtónak.

A kilincsben található nyomógomb, illetve led világítás segítségével könnyen megtalálható a zárbetét nyílása a sötét lépcsőházban. Persze ez a led izzó általában egy év után kiég, de cserélhető benne elem, ami pozitív dolog, csak sokan nem tudják.

A másik fajtája ennek a körpajzsnak, amiben belülről nincsen forgógyűrűs rozetta, mert a zárbetét belső oldalára egy tekerőgombot szereltek gyárilag, a kényelmi funkció elérésére. Ez a tekerőgomb csak a felső záraknál divat, valamiért a kínaiak ezt így találták ki.

Kínai pajzs kiegészítők, fúrásvédő rozetta

A kínai pajzsokon kívül, meg kell még említeni a pajzshoz kapcsolódó, úgynevezett belső- illetve külső forgógyűrűs rozettát. A rozetta védelmet nyújt a zárbetét fúrása ellen, és némi esztétikát is képvisel. Ez a pár alkatrész a zárpajzs alatt helyezkedik el és két darab négyes, átmenő csavarral kapcsolódik össze. Itt szeretnénk megerősíteni, hogy ez a rozetta nagyon gyenge anyagból (lemezből) készül. Szó szerint egy csavarhúzóval ki lehet pattintani és a zárbetétet pillanatok alatt ki lehet nyitni. Mivel ezt a pajzsot erősebb változatban nem lehet megvásárolni, mert ilyen nem létezik, ezért egy olyan zárbetétet kell beszereltetni, ami mindenfajta betörési módszernek ellenáll. Pl. zártörés, finomnyitás, zárfúrás, savazás.

Léteznek még felhúzókilincses kínai pajzsok is, amelyek a kilincs megemelésével kitolják az összes többpontú ágat, és egyben reteszelik a háromirányú biztonsági, kínai zártestet is. Ezt csak a cilinderbetét visszafordításával tudjuk kireteszelni. A kilincsfelhúzós változatok olyan szempontból nem kényelmesek, hogy ha véletlenül kulcs nélkül jövünk ki a lakásból és a kilincset felhúzzuk, akkor az ajtó be is záródik, és kulcs hiányában, ajtónyitásra kell sor kerüljön. Másképpen ezt kinyitni már nem lehet.

Szót kell ejtenünk továbbá a zárpajzson lévő belső, fordító reteszről, aminek a feladata, hogy belülről, egy félfordítással, egy kis másodzárat tol az ajtótokba.

A HiSec kínai kilincs/pajzs felszerelése

A pajzs szerelvényezése úgy néz ki, hogy az ajtón átmenő és a zárbetétet körülvevő törés- és fúrásvédett rozetta két csavarral húzódik egymáshoz, majd az erre ráfekvő, erősített, osztott pajzs szintén belülről kifelé kerül rögzítésre. A kínai biztonsági pajzsokból három félével találkoztunk eddig. A kilincs - kilincs, a gomb - kilincs és a felhúzó kilincses változat.

Nagyon sokan keresnek meg minket azzal, hogy letörött a kilincs és csupán egy egyszerű, sima kilincset szeretnének hozzá vásárolni. Erre azt szoktuk mondani, ha mód és lehetőség van rá, akkor inkább egy komplett pajzsot tanácsos felszereltetni, hasonlót, mint amilyen volt rajta, csak már a modernebb, erősített változatot.

A kínai ajtó szerelvényezésének összetartása a két csavar rögzítésével történik, ami azt jelenti, hogy a külső tömör részben egy menetes hüvely belső menetébe csavarodik bele a belülről betekert süllyesztett fejű ötös- vagy hatos hosszúságú csavar.

Amennyiben Önnek Hisec kínai ajtaja van, és zárat szeretne benne cseréltetni kulcselvesztés miatt, vagy elhagyta a lakáskulcsát és ajtónyitásra van szüksége, esetleg letört a kilincs az ajtón, így cserére szorul, vagy a kínai ajtó akadozik, szorul és nem tudja, hogy hova forduljon, akkor az alábbi telefonszámon elér minket minden munkanapon, reggel 8 és este 20 óra között! Mi készségesen segítünk bármiben Budapest területén, rövid határidővel, aznapi kiszállással!

06-70-770-2942

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest