A kínai alsó- és felső zártestek

A Magyarországon lévő HiSec, Secdoors és egyéb lemezajtók, fémajtók, barkács-áruházakban kapható kínai ajtók zárszerkezetéről az alábbiakat érdemes tudni.

Az ajtók többségére az egyzáras kivitel a jellemző. Ezekbe a vékonyabb, kínai zártest található, de elég sok olyan kínai ajtót is szereltek be, amibe felülre egy másodzárat telepítettek.

A kistestű és a nagyobb testű kínai zárszerkezet között csak zárdoboz méreti különbségek vannak, illetve az egyiknek az előlapon keresztül kijövő nyelve kör alakú, a másiké pedig lekerekített szélű téglalap. A nagyon régi kínai záraknak a zárnyelve egyrészes, nem osztott nyelvű volt. A mostani, osztott nyelvű kompatibilis vele, mivel az ajtótokon ennek megfelelően van kialakítva a nyílás.

A kínai ajtózár-szerkezetek

A kínai ajtóban lévő zárszerkezetek általában háromirányú mozgást végeznek. Ez azt jelenti, hogy az ajtó úgy van kialakítva, hogy felfele-, valamint lefele egy vékony rudat tol a zárszerkezet és az ajtó élébe fölül és alul, egy úgynevezett zártoldó bukik az ajtótokba záráskor.

Ezt a háromirányú biztonsági zárat minden esetben valamilyen cilinderzárbetét hajtja, tekeri. Ez természetesen bármilyen európai, szabvány cilinderre cserélhető, amit szoktunk is javasolni, mert sajnos elég sok gond van a gyárilag beszerelt kínai zárbetéttel. Sajnos azoknak a minősége silány. Itt magát az ajtót, zárastul, betétestül importálja egy cég, akinek a fő tevékenysége, hogy eladja az ajtót. A benne lévő zárak minősége pedig nem érdekli. A lényeg, hogy az ajtó olcsó legyen, és sokan megvásárolják.

Amikor tulajdonosváltás van, érdemes megnézni, hogy a zárbetét cseréjével a kulccsal való két fordítást két ütemben tolja-e ki a zárszerkezet, mert előfordul, hogy az új zárbetét beszerelésekor egy fél fordulat elfordításával kettőre kitolódik a zárnyelv, vissza viszont már nem záródik. Ebben az esetben mindenféleképpen cseréltessék ki a kínai zárszerkezetet, különben kint ragadnak az ajtón kívül az egyik hazajövetel alkalmával.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

A cilinderbetét, egy jobb minőségű, európai szabvány zárbetétre történő cseréje során azért némi igazítás szükséges, de ez a probléma egy kis reszeléssel, zár-igazítással könnyen megoldható egy hozzáértő szakember számára.

A zárszerkezet mind a kistestű, mind a nagytestű változat esetében, balos- és jobbos kivitelben létezik. Az új zárak nyelveit már lehet fordítani jobbosról balosra.

A kistestű HiSec vagy Secdoors zár ismertetője

A kistestű zártestből három, állított négyzet jön ki záráskor, melynek a sarkai oválisak. Továbbá még egy pánikzár található a pajzson, ami a zártest alatt található. Ennek annyi a funkciója, hogy mikor hazaérünk, akkor nem kell ráfordítani a kulcsot, ha be akarjuk zárni az ajtót, hanem ez a kis tekerőgomb reteszeli az ajtót, amely ezután nem nyitható ki kívülről. Megemlítenénk a kilincsnyelv működtetésére szolgáló csapdanyelvet is, valamint a krómozott, szögletes vagy lekerekített előlapot, amelyekről a kínai ajtó felismerhető.

Ezek a zárszerkezetek a Hisec kínai ajtókban balos- és jobbos verzióban fordulnak elő. Az új zárszerkezeteknél a zárnyelv kitolásával átállítható a nyitási irány. A régieknél ez a funkció nem volt elérhető, balos- és jobbos változatokat külön-külön gyártottak. A kínai zárszerkezetek meghibásodása a ritkább esetek közé tartozik. Ennek ismertetőjele: lefittyed a kilincs, mert a zárszerkezetben lévő visszahúzó rugó eltört és a zárnyelv beesik a zárdobozba.

A nagytestű HiSec vagy Secdoors zár ismertetője

A vastagabb zártestnek, amely a két zárral ellátott kínai ajtóban található, lényegében ugyanez a felépítése, csupán annyi a különbség, hogy az állított négyzet alakú tüskék helyett kör alakú rudak jönnek ki elől a zárszerkezetből. Ennek az ajtónak a zárnyelve pedig masszívabb, erősebb, robosztusabb.

Mindkét zártestre jellemző, hogy a zárszerkezet négy csavarral van rögzítve az ajtó éle felől, valamint egy hosszú csavar rögzíti a kiválasztott méretű és minőségű zárbetétet a szerkezethez. A zárbetét, lehetőség szerint, egy európai szabvány zárbetét legyen, és minimum középkategóriás. Az erre rászerelt törésvédő pajzs védi a zárbetétet és egyben díszíti az ajtót.

Kínai HiSec felső másodzár

Ez a másodzár csak a duplazáras, másnéven a két zárral rendelkező ajtókban található meg. Ez a másodzár csak előre reteszeli az ajtót a kétfordulatú zárásnál, és az ajtón szemmagasságban található. Előlapja rövid és lekerekített. Három kisujjnyi tüske jön ki a zártestből előrefelé. Bármilyen típusú cilinderbetét szerelhető ebbe a másodzárba. A zárat működtető zárbetétet egy körpajzs védi, a külső körpajzs pedig egy átmenő csavarral van rögzítve a belső pajzshoz.

A kistestű kínai zár ún. másodzár funkciót lát el. Egyirányú záródást biztosít két fordulattal. Az okos kínai emberek itt is két különböző méretű zártestet készítettek, hogy megnehezítsék a szerelők dolgát. Mind a két zárból acéltüskék jönnek ki, csak ez egyikből 3 vastag, a másikból pedig 4 vékony tüske. Másodzárként kitűnően funkcionálnak ezek a zárak, bár a rajtuk lévő lemez törésvédő pajzs valójában nem sokat ér, de egy jó minőségű izraeli zárbetéttel elég magas szintre lehet emelni az ajtó biztonságát.

Általános összefoglaló a kínai zárakról

Majdnem mindegyik kínai zártest cilindervezérlésű, de mindegyiket lapon mart kivitelű cilinderbetét működteti. Létezik vastag, illetve vékony nyelvű kivitelű, továbbá keskeny és széles előlapú kivitelű kínai zárszerkezet. Mindegyik zárszerkezet aljában egy pánikfunkciós, félfordulatos pánikzár található.

Ezeket a kínai biztonsági ajtókat gyárilag, egy szabványon kívüli, 5 kulcsos, kódolható zárbetéttel látják el, ami 3-4 fajta méretben létezik. Ezek a zárbetétek az ajtóvastagság függvényében változnak. A zárbetétet körülvevő és védő, úgynevezett fúrás- és törés elleni karika/címke sajnos nem túl erős, de az ár – érték aránya megfelelő. Az ajtót díszítő ajtótakaró címke két átmenő csavarral, belülről van rögzítve. Ezeket a csavarokat nem nagyon szabad meghúzni, mert az ajtó vékony lemezvastagsága miatt az ajtólap hamar behorpad, és ezért szorul majd a zárszerkezet.

A kínai zárak alapjában véve nem annyira rosszak, habár a különböző kínai zárgyártók alkatrészei vetekednek egymással. Mi minden esetben kizárólag olyan zárszerkezetet szerelünk, ami hosszútávon bírja a nagy igénybevételt, a mindennapi használatot. Szerelői szemmel a szerkezeten lehet látni, hogy mi a különbség a jó és a rossz között, ezért bízza mindig a kínai ajtó zárszerkezet cseréjét szakszervizre!

Mindenképpen javasoljuk a kínai zárbetétek lecserélését, normál, európai méretű, minimum középkategóriás, fúrás-, törés-, és finomnyitás ellen védett, izraeli cilinderbetétre! Legyen a biztonság az első!

06-70-770-2942

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest