Tárgyak régi ajtóból

Nagyon sok ajtógyártó cég az új ajtó beszerelésekor, a régi kiszedett bejárati ajtót otthagyja, vagy csak extra költségért szállítja el. Valaki erre azt mondja, hogy „Persze, kifizetem.”, de valaki viszont csak kerülgeti a régi ajtót a társasházban, a folyosón, az alagsorban, vagy a tárolóba rakosgatja ide-oda a lomtalanításig.

Néhány ötlet a vállalkozó szelleműeknek, és azoknak, akik szeretnek vagy tudnak is barkácsolni, esetleg kereskedői vénával is rendelkeznek. Ezeken a kiszedett ajtókon általában 2-3 zár is van, zárbetét, bevéső zár-szerkezet, kilincs, pajzs, hevederzár, zsanér, kitekintő. Ha ezek olyan állapotban vannak, akkor érdemes őket kiszerelni, letisztogatni, majd egy okostelefonnal lefotózni őket, feltenni a Vaterára, vagy a neten található ingyenes hirdető oldalakra. Igaz ebből nem fog senki meggazdagodni, de ha már 8-10 ezer forintot ki tud gazdálkodni, már akkor is megérte az ezzel eltöltött másfél óra időintervallum.

Akinek esetleg nyaralója, telke, családi háza van, azoknak ez kellemes dolog, mert egy ilyen ajtó feldarabolásával, elfűrészelésével, egy esti szalonnasütést kényelmesen meg lehet oldani. Legalább együtt van a család és mesélhetnek történeteket, hogy mennyi minden történt az elmúlt 20 évben, ezen az ajtón keresztül.

A legnagyobb azonban az alkotók fantáziájának a szárnyalása lehet, hogy mennyi mindenre lehet még ezt az ajtót felhasználni.

Első ránézésre mindenki azt mondaná, hogy semmire, maximum a szobába egy polcnak, aztán itt vége is. De ha egy kicsit jobban szabadjára engedjük a fantáziánkat, és böngészünk a neten, akkor találunk igencsak ötletes dolgokat. Az igaz, hogy ezekhez a dolgokhoz szükséges valamennyi kéziszerszám, de ha megnézik a szöveg alatti képeket, akkor lehet, hogy megéri a küzdelmes fáradtságot.

Kezdjünk egy egyszerű dologgal, bár ehhez két darab ajtó szükséges, meg némi deszkaléc, csiszolópapír és fehér festék, de a végeredmény pompás lehet egy kertben. Akár a kerti virágainkat is fel tudjuk rá futtatni. A szakmánkból kiindulva, egy szombat-vasárnap alatt egy ilyet kényelmesen el lehet készíteni és remekül mutat majd a kertben.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

A következő kép, mondhatnánk azt is, hogy egy öszvér, mert nemcsak egy üvegezett lakásajtóból tevődik össze, hanem egy régi asztal lábaiból, illetve egy hokedli ülőkéjéből. Itt az alkotó a régies, antikolt, kopott felületet még megcsiszolta, és egy réteg lakkal átkente. Ennek az elkészítési ideje, biztos sok munkaórát vett igénybe, és némi asztalos-szakirányúságot is igényelt, de ezek a dolgok örök életűek, és divatosak lesznek mindig.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

A 3. és 4. képeken egy-egy kerti hinta található, amely több alkatrészből lett összeállítva. Mindegyik hátlapja ajtólap, antikos hatású, a felfüggesztése kötéllel vagy lánccal van megoldva. Az egyik kartámlája kovácsoltvasból van, ami szintén kidobásra lett ítélve. A másiknál pedig egy korlát darabjai alkotják a kartámaszt. Ezt még szivacsra húzott szövettel megtűzdelik, és egy antik hatású, stílusos, kényelmes hintaágyat kapunk.

Ez csak néhány példa a több száz darabból, amiket az interneten találhatnak. Csak egy kis ízelítőt akartunk adni, hogy nem szabad kidobni mindent, ami régi. Ebben az esetben a régi, használt, bevált, bár már nem biztonságos, fa bejárati ajtónkat.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest