Potent biztonsági másodzár szerelés kínai ajtóra

Sokan keresnek meg bennünket olyan igénnyel, hogy a kínai (HiSec, Secdoors, TerraSec vagy sima, egyzáras barkácsáruházban vásárolt bejárati ajtó) ajtóra szeretnének hevederzárat vagy másodzárat szereltetni a betörés megakadályozására.

Az emberek többsége le van ragadva a hevederzárnál, de ennél van egy sokkal biztonságosabb és olcsóbb megoldás is, ez pedig a Potent másodzár.

Két dolgot kell szem előtt tartani a másodzár szerelés esetén. Az egyik igen fontos szempont, hogy a zsanérok felől támadás soha nem éri az ajtót, így teljesen felesleges, hogy egy zár a fal felé a zsanérok irányába záródjon. A befeszítéssel történő betörésnél az ajtót a nyíló oldalánál próbálják a tokból kipattintani, ami a kínai és a műanyag bejárati ajtók esetében meg is valósítható, hiszen az anyaguk gyenge, rugalmas, nem olyan, mint pl. az acél. Ezért is túlzás a kínai ajtókat acélajtónak (vagy páncélajtónak – amivel köszönőviszonyban sincs) titulálni. Ez nem egy acélajtó, hanem egy egyszerű fémajtó. A gyenge fém szintén deformálódik erő hatására, így az egyzáras, vékonyabb ajtók esetében szoktak befeszítést alkalmazni. Bár nem ez az elsődleges behatolási mód, de erről lentebb írunk.

Mi a legjobb megoldás az ajtóbefeszítés ellen?

A legmagasabb védelmet az olasz, betörésbiztos Potent rászegző másodzár jelenti.

Ez a robosztus zárszerkezet előrefele záródik, így 100 százalékban megakadályozza az ajtó nyitását a feszegetés ellenére. Egy 4 cm vastag, tömör hasábnyelvet tol ki magából a szerkezet (ezt egyik hevederzár sem produkálja!), mely hat félfordulattal záródik a falba- vagy a falra-, vagy végszüksége esetén a tokra rögzített kengyelbe. Ez kb. 11-12 cm-es nyelvzáródást eredményez. Ezzel a nyelvzáródással tartja a helyén az ajtót.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

Miért jobb, mint a hevederzár?

A szerkezet könnyű, a hosszú évek használata során nem fog elállítódni, mint megannyi hevederzár, amelyeket rendszeresen utána kell állítani, mert lehúzza az ajtót, elmozdítja a zárat a záródási pontoktól, így egy idő után nehezen működtethető, szorulni fog.

A betörés elleni védelmet ugyanúgy biztosítja a Potent másodzár, ezt már fentebb kitárgyaltuk. Valamint az ára is kedvezőbb, Budapest egész területén fix áron, szereléssel együtt 58.000 Ft-ért érhető el.

A színe barna. Bármelyik kínai ajtóra könnyen felszerelhető (ha a falkialakítás megengedi), a vékonyabb 4,5 cm ajtóvastagságtól kezdődően egészen a kétzáras, 8 cm vastag HiSec ajtókig bezárólag.

Hogyan néz ki a Potent zár kulcsa a többi kulcshoz viszonyítva?

A rászegzőzár kulcsa egyedi formájú és kinézetű. Erős, masszív, bírja a tekerést, nem ferdül el. Jó a markolata, kézreeső. Záráskor belülről csak folyamatosan tekerni kell, kívülről viszont homlokcsapos megoldásának köszönhetően, minden forgatásnál nyomni kell befelé a kulcsot, mert így ellenőrzi a zárcilinderben elhelyezett lamellákat.

Ritka kulcsnak számít és nem minden helyet tudják lemásolni, annak ellenére, hogy nem kártyavédett, kártya nem tartozik hozzá.

Milyen kínai ajtókra szerelhető fel a Potent zár?

Fentebb említettük, hogy két dolgot kell szem előtt tartani a biztonsági másodzár esetében, itt térnénk ki a második legfontosabb dologra, mégpedig a fal és az ajtótok kapcsolatára.

Csak abban az esetben szerelhető fel bármilyen másodzár a kínai bejárati ajtóra, ha az ajtótokkal merőlegesen legalább 8-10 cm-es falrész van. Ennek a méretnek mindenféleképpen meg kell lennie, mert ha nincs meg, nem alakítható ki a falba történő záródás, hiszen kisebb falrész esetén, ha oda lyukat fúrunk, a fal le fog omlani.

Továbbá, az ajtólapnak a lapfelülete egy vonalba kell, hogy legyen az ajtótokkal, maximum 3 mm-el lehet beljebb az ajtólap, de ennél többel nem, mert a másodzárból kijövő zárnyelv nem tud elmenni a tok felett, tehát abba beleütközne. Így pedig nem lehet kialakítani a záródási pontot. Mindenképpen el kell mennie a tok felett, hogy fel tudjuk szerelni a falra a kengyelt, amibe záródik, vagy merőleges fal esetén, bele tudjuk fúrni a falba a lyukat, ahová bele fog záródni.

Következtetés: Ha az ajtólap síkja beljebb van a toknál, a biztonsági másodzár felszerelése nem megoldható! Ezt nagyon fontos megérteni!

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

A leggyakoribb behatolási mód a kínai ajtóknál - zármanipuláció, zártörés

A leggyakoribb betörési mód mindenképpen a zármanipuláció, más szóval a finomnyitás, zárpikkelés, zár-rezegtetés vagy a beütőkulcsos módszer. Ezek a nyitási módok a gyári és egyéb kínai betéteknél állnak fent. Magasabb biztonsági fokozatú zárbetétek cseréje mindenképpen ajánlott, leginkább az interaktív csapos, mozgó alkatrészes betétek, mint pl. az RB Keylocx vagy LOCXIS.

Ha nem alkalmazható Potent másodzár az ajtó beépítése miatt, mindenképp ki kell cserélni az ajtóban lévő összes zárbetétet izraeli zárbetétre! Ellenkező esetben az ajtó könnyen támadható, és nem lesznek biztonságban!

Biztonsági másodzár szerelés vagy izraeli zárbetét csere esetén mindenképpen hívja lenti telefonszámunkat vagy írjon nekünk e-mailt és küldjön fotókat az ajtó belső oldaláról a zarszerviz365@gmail.com email címre!

06-70-770-2942

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest