Zárcsere a kínai ajtókban (HiSec, Secdoors)

A kínai biztonsági ajtón lévő zárbetétek cseréje ugyanolyan egyszerű feladatnak tűnhet, mintha más ajtón cserélnénk zárat. Sokan azt gondolják, hogy ha az előlap oldalán található csavart kitekerik, akkor egyszerűen kihúzható az ajtóból a zárbetét, majd a már megvásárolt, új terméket egy mozdulattal visszahelyezik, és már kész is a zárcsere.

A kínai ajtó esetében ez egyáltalán nem így működik. Ha mindenféleképpen házilag akarnak zárcsere műveletet végezni, akkor először fel kell mérni a kínai ajtó szétszerelési lehetőségeit. Csak akkor szabad belevágni a zárcserébe, ha utána össze is tudják azt rakni! A tapasztalat azt mutatja, hogy tíz emberből kilenc eljut odáig, hogy a kínai bejárati ajtót szétszedi. Rosszabb esetben még a zárszerkezetet is darabokra szedi, de a zárbetét cserét már nem tudja végrehajtani.

Mi azt javasoljuk, hogy a kínai ajtó zárbetét cseréhez hívjon miket, mert mi mind szakmailag, mind pedig szerszámilag (alkatrészek, speciális eszközök, stb.) fel vagyunk készülve arra, hogy bármilyen típusú kínai ajtó zárcseréje esetén megoldást nyújtunk Önnek, helyszíni munkavégzéssel. Így Önnek nem kell utánajárni, drága zárbetéteket vásárolni, hanem mindez egy telefonhívással elintézhető.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

Kínai többpontos HiSec ajtó alsózár zárbetét cseréje

A kínai biztonsági ajtó alsózár cseréje a következőképpen alakul lépésről lépésre. Nagyjából ugyanazok a lépésmenetek, mint a felső zár esetében.

Először a zárat védő pajzsot csavarozzuk szét, majd a zárbetét törés- és fúrás ellen védő forgógyűrűs rozettáját szereljük ketté. Ezt általában két darab 10 cm hosszúságú, négyes menetű csavar tartja össze.

Ezután a zárszerkezetben lévő, osztott méretű, lapon mart kivitelű zárbetétet a rögzítő csavar kitekerésével eltávolítjuk. A zárcsere során az új zárbetét csakis lapon mart kivitelű legyen és mérjük meg a rögzítő furat közepétől a jobb- és baloldal távolságát, a megfelelő zárbetétméret kiválasztásához. Ez a méret az ajtóvastagság függvénye. A rögzítő csavar meghúzásával pozícionáljuk a zárbetétet. Csavarozzuk vissza a forgógyűrűs rozettát és helyezzük vissza a helyére az ajtót díszítő kilincsgarnitúrát. Utolsó lépésként próbáljuk ki a zár működését, mind nyitott - mind zárt állapotban.

Amit a zárcsere során szoktunk használni, az csakis törésvédett, finomnyitás ellen védett zárbetét, amely másolás ellen is védve van. Persze az ár egy kicsit magasabb, mint egy egyszerű középkategóriás zárbetété, de a biztonság megér ennyit!

A zárbetét cserekor nem szabad semmilyen olajat használni a zárbetétekhez, amit mi használunk, az maximum grafitpor.

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, kínai biztonsági ajtó, kínai biztonsági ajtó Budapest

HiSec kínai acélajtó felsőzár csere

Mielőtt hozzáfognánk a kínai felsőzárbetét cseréhez, távolítsuk el a körpajzsot vagy zárvédő rozettát, ki-ki melyik nevén ismeri. Ezt a zárvédő rozattát a belső rozetta tartja, két darab hosszú, ötös csavarral. Ezután már szabad szemmel láthatjuk a zárbetét formáját. Az ajtó élén lévő zártest előlapján található rögzítő csavart kikekerjük, és a zárbetétbe belehelyezzük a kulcsot. A kulcsot kismértékben elforgatva már ki tudjuk venni a zárszerkezetből a zárbetétet.

Következő lépésként letesszük egy papírra a zárbetétet, és a rögzítő csavar közepétől mérünk egy jobb- illetve bal oldali távolságot. Ezt általában A és B pontnak jelölik. Ezután az ugyanilyen méretű, megvásárolt zárbetétet visszahelyezzük a cilindernyílásba. Belehajtjuk a rögzítő csavart az előlap irányából és a kulcs elforgatásával kipróbáljuk, hogy működik-e a zár. Majdnem minden esetben a zárbetét behelyezése előtt a zárszerkezet kulcsnyílásán valamilyen reszelővel, vagy maróval egy fél millimétert igazítani kell, mert az európai szabvány méretek nagyobbak, mint a kínai sztenderd zárbetétek méretei. Illetve elég sok esetben a zárszakállból vagy tolókavivőből is reszelni kell, mert az vagy magas, vagy széles. Ezért is hívjon inkább szakembert, mielőtt nekivágna ennek a műveletnek.

Tájékoztatásul elmondjuk, hogy ezeknek a kínai ajtóknak a felső zárbetétjei, mint már az említett A és B pont méretei, ajtóvastagság függvényében változnak. Ezek a következő méretek lehetnek: 30/40, 45/45, 30/55 mm.

Bármilyen típusú európai szabvánnyal rendelkező zárbetét beszerelhető, de mi olyat ajánlunk és szerelünk, aminek kevésbé széles a nyaka (kulcsválla). Ugyanis a zárvédő rozetta közepében lévő forgógyűrű a keskeny lyukasztás miatt összeérhet a kulcsvállal, így a kulcs akadozhat, és nehezen foroghat.

A zárcsere művelet befejeztével szereljük vissza a zárvédő rozettát az ajtóra és próbáljuk ki, hogy a zár megfelelően működik-e.

Bármilyen HiSec vagy kínai ajtó zárcserére van szüksége, ránk számíthat! Kizárólag minőségi zárbetétet szerelünk be kínai ajtajába, ezzel is növelve az ajtó amúgy is gyenge biztonsági fokozatát.

06-70-770-2942