A kínai HiSec és egyéb ajtók zárrendszerének részei

Mai blogunkban a kínai ajtók, közöttük a HiSec és Secdoors ajtók zárjainak működéséről írunk, valamint azt is taglaljuk, hogy mennyire összetett az ajtó működése, és miért nem elég, ha valaki csak zárcserét szeretne, de a kilincsről beszél, vagy épp fordítva, kilincset szeretne cseréltetni, mert az letörött, de már a kulcsokról beszél. Ha tovább olvas, érteni fogja a kínai ajtóknak a működését, és így talán egyszerűbben beazonosítható, hogy zárcsere esetén, mit kell pontosan cserélni vagy mivel, milyen probléma lehet.

Amit mindenkinek fontos azonban tudni, hogy ezek az ajtók a kínai szabványnak felelnek meg, így a zárjai, betétjei, kilincsszettjei nem kompatibilisek semmilyen EU szabvánnyal. Mindig igazítani kell valamit zárcserekor, ezért is érdemes egyből szakemberhez fordulni.

HiSec világítós ajtókilincs – minden kínai ajtóra jó

A kínai világító kilincs és a címer vagy más néven zárpajzs egy egységet alkot, a külső részt átmenő csavarokkal a belső rész tartja. Ezért is nem található a külső részen sehol egy csavar sem. A kínai kilincs külső és belső oldala különbözik egymástól. Ez elmondható mind a kinézetre, mind a funkcionalitásra. A belső oldalon legalul található egy ún. pánikzár, melyhez kívülről egyáltalán nem lehet hozzáférni. A belső tekerő elforgatásával a zárszerkezet az alsó rúdját tolja ki magából előrefele, mellyel az ajtó zárva lesz. A felső 3 darab tüskét a kulccsal tudjuk működtetni, mind kívülről, mind belülről.

Mivel a kilincsgarnitúrát mindig az adott ajtóra kell felszerelni, így a nyitási irány nagyon fontos, tudni kell, jobbos vagy balos kilincsekről van szó. A kilincs-szetthez hozzátartozik az ovális ún. törésvédő rozetta, ez a szerkezetet működtető zárbetétet hivatott védeni. Ha kilincs-szettet cseréltet, érdemes hozzánk fordulnia, hiszen mi már az erőstett változatot szereljük, melynek jobb a minősége is, ez már nem fog letörni.

HiSec biztonsági ajtózár szerkezet

A kínai ajtók zárszerkezetei egyedinek mondhatók, hiszen semmilyen más zárral nem igazán lehet őket kiváltani. Ez az egyedi, kínai sztenderd méretnek köszönhető, mely az európai mérettől igencsak eltérő. A dorn mérete 60/68 mm.

A kínai zártesteknél megkülönböztetünk -a szaknyelv szerint- ún. nagyobb és kisebb testű változatokat, melyek már kinézetre is mások. A nagy testű változatból 3 kör alakú tüske tolódik ki előrefele, plusz a kör alakú pánikzár a rudazatok alatt. A kistestű verziónál pedig lecsapott téglalap forma tolódik ki ugyanígy. Mindkét változattal találkoztunk HiSec ajtó esetében. A zártest szintén létezik balos és jobbos kivitelben.

Általában ezekkel a HiSec szerkezetekkel nem szokott baj lenni, leginkább a kistestű változatokkal van baj, az egyzáras, olcsóbb, barkácsáruházban kapható kínai ajtók esetében.

A HiSec és egyéb ajtóban lévő gyári kínai zárbetét

Mint említettük, a zárbetét hajtja a szerkezetet, mely nem EU szabvány. Ilyet hazánkban vásárolni nem lehet, hiszen csak szabvány betéteket árusíthatnak az üzletek. Az EU szabvány betéteket bele kell igazítani a szerkezetbe, reszelni kell a zár nyílásánál, mert a méretkülönbség miatt nem mennek bele abba.

A kínai betétek nem biztonságosak, semmilyen védelemmel nem bírnak, ezért is találkozhatunk annyi, kínai ajtón át történt betöréssel, nyom és hang nélkül persze. Érdemes váltani minőségi, magas Mabisz fokozatú izraeli zárbetétekre, hogy ne kelljen sem a biztonság, sem a minőségi problémák miatt aggódnia!

Kategória: Blog.